Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایكنا از فارس، آیت‌الله لطف‌الله د‍ژكام، نماینده ولی فقیه در استان فارس شب گذشته، اول آبان‌ماه در همایش ائمه جماعات این استان با تأكید بر اهمیت بازخوانی نقش ائمه جمعه در گام دوم انقلاب گفت: هر مرحله‌ای که انقلاب پیش می‌رود، باید دوباره سازماندهی نسبت به نیروهای خود انجام دهیم، جایگاهمان را تعیین کنیم و وظایف خود را بازخوانی کنیم تا مرحله بعدی را با آمادگی مناسب و آرایش نیرویی جدید جلو برویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: امروز نیز رهبر معظم انقلاب در پایان 40 سالگی انقلاب می‌خواهد یک دوره بازسازی نسبت به نیروهای انقلابی انجام دهد و مرحله دوم را شروع کند و قاعدتاً در این مسیری که کار بسیار بزرگی است و بزرگ‌تر از این کار در زمان غیبت وجود ندارد و رهبری فرمودند این آماده‌سازی جهان  برای ظهور است،‌یعنی آخرین کاری است که در بین انسان‌ها می‌شود انجام داد و این کار برعهده ما هست.

امامت ائمه جمعه با علمیتشان مرتبط است

آیت‌الله دژكام تأكید كرد: امامت ائمه جمعه با علمیتش مرتبط است یعنی حیثیت عالم دینی بودن برای امام جمعه بودن جز ارکانی است که اگر نباشد امام جمعه نخواهد بود. نمی‌توان این را از امامت جمعه منسلخ کرد. جایگاه امامت جمعه جایگاه عالم دینی است. حال براساس جایگاه علمی امامت جمعه نقش، کارکرد و وظایف علما در جامعه اسلامی چیست؟

امام جمعه شیراز با بیان اینكه گاهی اوقات غفلتی از وظایف و نقش خود داریم، گفت: وظایف ائمه جمعه متعدد است و اینکه یک انسان همه را بخواهد انجام دهد ممکن است از یکی از وظایف خود غافل شود و این مسئله‌ای است که باید به آن توجه داشته باشیم.

وی، وصایای حضرت علی(ع) به امام حسن(ع) را یادآور شد و گفت:‌ عالم کسی است كه بداند چیزی که بلد است به نسبت چیزهایی که نمی‌داند بسیار کم است و باید از خدا بخواهیم که این حالتی که دائما درصدد ازدیاد علم خود باشیم از ما گرفته نشود. این حالت نیاز به علم‌آموزی و ازدیاد علم باید در ائمه جمعه مشاهده شود تا جامعه به دنبال ما بیاید.

آیت‌الله دژكام با یادآوری اینكه مقام معظم رهبری در سخنرانی اخیر خود فرمودند 50 سال آینده باید شرایط به گونه‌ای باشد که هر کسی بخواهد در دنیا عالم شود باید زبان فارسی یاد بگیرد، خطاب به ائمه جمعه گفت: شما علمای فارسی زبان هستید. آن‌ها فیزیک یا شیمی می‌خواهند یاد بگیرند یا فقه آل محمد را؟اگر به دنبال فقه باشند این کار ما هست.

نماینده ولی فقیه در استان فارس با یادآوری اینكه در قدیم از دمشق تا مغولستان به فارسی تدریس می‌شده  و کتاب نوشته می‌شده است، گفت: این حالت را مقام معظم رهبری فرمودند باید ایجاد کنید و امروز که گام دوم شروع شده است ما باید دنبال کنیم.

روحیه ازدیاد علم داشته باشیم

وی با تأكید بر اینكه احساس اینکه ائمه جمعه اهل علم، علاقه‌مند به علم، مروج علم و دنبال ازدیاد علم هستند باید در جامعه ایجاد شود تا جامعه را حرکت می‌دهد، گفت: اگر می‌خواهیم واقعا جامعه ما رشد کند باید این روحیه علمی را داشته باشیم و ائمه جمعه در بین علمای دینی در چشم مردم از همه بیشتر دیده می‌شوند.

آیت‌الله دژكام از علما به خصوص كسانی كه در دانشگاه‌ها تدریس می‌كنند، خواست تا این روحیه را حفظ كنند و گفت: اگر مردم ببینند شما دقت و بررسی می‌کنید و جواب دقیق می‌دهید، یاد می‌گیرند و دنباله رو شما خواهند بود اما اگر سرسری برخورد کنیم در نظر مردم علم چیز بی ارزشی می‌شود.

حركت مهدی ترابی باید تقدیر شود

وی با بیان اینكه در گام بعد باید به ایفای نقش اجتماعی بپردازیم،‌ گفت: همین جا یک تقدیر از جوان فوتبالیست، مهدی ترابی انجام دهیم. انصافاً با حرکتی که انجام داد نشان داد که مرد است. در جایی که دید قشنگ در می‌آید خود را خرج ولایت فقیه کرد. این یعنی مردی و مردانگی و انسان از هر کسی مردانگی دید باید در مقابلش تواضع داشت.

نماینده ولی فقیه در استان فارس ادامه داد: حال از خودمان بپرسیم آیا ما هم جایی کار قشنگ می‌کنیم و بعد خود را خرج ولایت فقیه کنیم؟ یا اینکه خیر؛ خدای نکرده به حیثیت نورانی ولایت آویزان هستیم تا بهره‌مند شویم؟این 2 مدل کار است. مسلماً فیض ولایت به همه از جمله ما می‌رسد ولی حرف سر این است که ما برای این هستیم که فدای ولایت شویم یا او را خرج خود کنیم؟

آیت‌الله دژكام افزود: این جوان را امروز طوری زیر سئوال بردند که تو چرا این کار را انجام داده‌ای؟ در جواب گفته است از کودکی همین‌گونه بوده‌ام و این نشان مردانگی اوست و باید از این حیثیت مردانگیش تقدیر کرد.

وی با بیان اینكه مسئله ولایت فقیه را از نظر علمی و نظریه‌پردازی با وجود اینکه رکن نظام است، آنقدر که لازم است به جلو نمی‌بریم و این کار ما است‌،گفت: حتی شاید در بین هم لباس‌های ما کسانی باشند که در این وادی قرار نگیرند ولی امام جمعه به حیثیت ولایت در وسط میدان آمده است.

اطاعت از ولایت در بسیاری از تحلیل‌ها گم می‌شود

امام جمعه شیراز با تأكید بر اینكه مسئله ولایت و ولایت‌پذیری یک نکته بسیار مهمی است، گفت: در جاهایی این مسئله را وقتی نگاه می‌کنم می‌بینم که شاید خدای نکرده خود ما نیز حواسمان نیست که باید وجوب اطاعت او را نه تنها خود مراعات کنیم بلکه به دیگران هم یاد دهیم. ولایت یعنی چه که امام خمینی ولایت را مبنای جمهوری اسلامی قرار داد؟ اطاعت از ولایت واجب است اما در خیلی از تحلیل‌ها این موضوع گم می‌شود. گاهی ما فرمول و چارچوب دینی خود را در تحلیل کردن‌هایمان از یاد می‌بریم.

وی خطاب به ائمه جمعه گفت: در تحلیلی که می‌خواهید ارائه دهید دو چیز را مراعات کنید اول اینکه ولی امر کجا ایستاده است. دوم اینکه تحلیلی که شما می‌گویید از منابع و قرآن و حدیث چه بهره‌ای برده است؟ واقعا چه معنایی دارد که تحلیل سیاسی می‌کنیم اما استناد به قرآن و حدیث و یا سیره نبوی در آن نیست؟ مگر نه اینکه می‌گوییم دین جامع است. تحلیل سیاسی را هر چه نگاه می‌کنیم به آیه‌ای بر نمی‌خوریم و معلوم است که خطوط کلی سیاست را از قرآن نگرفته‌اید وگرنه به نوعی به خط کلی باید برگردد. این نکاتی است که باید دقت کنیم.

آیت‌الله دژكام تأكید كرد: هر زمان آیه‌ای خواندیم و طبق آیه موضع سیاسی گرفته‌ایم، مردم تسلیم‌تر هستند و هر وقت فقط تحلیل بدون آیه داده‌ایم مردم سئوال پرسیدند به چه دلیل؟ ما رو به روی شما برای عبادت خدا نشسته‌ایم. این نکته مهم است و این‌ها نکاتی است که در بحث ولایت متاسفانه گم می‌شود و شرایط به گونه‌ای پیش می‌رود که یک فوتبالیست باید در وسط میدان مسابقه پیراهن خود را بالا بزند که تنها راه نجات کشور اطاعت از رهبر است.

نماینده رهبر معظم انقلاب در استان فارس با بیان اینكه چون ولایت متعلق به فقیه است هر که می‌خواهد به این ولی معظم نزدیک‌تر شود باید فقاهتش اقوا باشد، گفت: در این مسئله متاسفانه دوره‌های تکمیلی ما ضعیف است، در حالی که باید به فقه میدان دهیم و در ابعاد مختلف عملیاتی کنیم تا بگوییم فقه می‌خواهد کشور و جهان را اداره کند.

وی ادامه داد:‌ مسئله ولایت فقیه به این شکل باید مورد توجه علمایی شما قرار گیرد و در این تبیین‌هایی كه راهنمایی و ارشاد می‌کنید ارزشمند است یعنی در حد نظریه‌پردازی بالای علمی مرتب ائمه جمعه باید شارژ شوند که بحث ولایت را بدانیم در کجا قرار گرفته است. اگر خدایی نکرده به دلیل کثرت مسائلی که زیر چتر ولایت است ما از اصل آن غفلت کنیم در همان مسائل نیز دچار تضاد و تخالف می‌شویم و راه حل آن را بلد نیستیم و باید برگردد به ولی فقیه و نه اینکه به صورت قانونی در نظام مشخص است ولی باید فرهنگ و اخلاق شده باشد و نیاز به دخالت قانونی نباشد.

آیت‌الله دژكام با تأكید بر اینكه این نقش را اگر برای ائمه جمعه بپذیریم که به عنوان خدمتگزاران به نظامی که بر پایه ولایت فقیه است و خود خدمتگزار ولی فقیه هستند باید در راستای تبیین ولایت، تثبیت فرهنگ ولایت و توسعه فقاهت در جامعه و اینکه در همه این موارد جنبه علمی را در نظر بگیریم،‌گفت: این شروع کار است تا ما همه سرفصل‌های گام دوم را با این نگاه ببینیم.

وی افزود: شاید رهبری از باب اینکه ولایت دارند گاهی اوقات در یک محضوری باشند که این حق را یادآور باشند ولی این حق مسلم است و ما باید یادآوری کنیم این حق را تا بر اساس آن رهبری اقدامات خود را انجام دهند و ان‌شاءالله خدا به همه ما توفیق دهد و بتوانیم آنچه وظیفه ما هست را انجام دهیم.

 

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاري قرآن ايكنا استان فارس اجتماعي ائمه جمعه مهدي ترابي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۶۷۱۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرید مرجایی، تحلیل گر مسائل آمریکا و مقیم این کشور: جنبش دانشجویی سپهر غالب بر فضای سیاسی آمریکا را به چالش کشید/ شبکه های اجتماعی امپراطوری رسانه ای را زیر سوال بردند/ تظاهرات دانشجویی خط قرمز انتقاد از اسرائیل را شکسته است

پایگاه خبری جماران، سارا معصومی: پلیس آمریکا طی هفته های اخیر نزدیک به 2200 دانشجو را در جریان اعتراضات دانشجویی هواداران فلسطین در دانشگاه های آمریکا در سراسر این کشور بازداشت کرده است. به گزارش آسوشییتدپرس، نزدیک به 56 حادثه بازداشت در 43 دانشکده یا دانشگاه مختلف آمریکا از 18 آوریل تا کنون رخ داده است. اعتراض های اخیر دانشجویی در ایالات متحده که به سرتاسر جهان گسترش پیدا کرده است بر انتقاد از ادامه جنگ در غزه و وجود رابطه اقتصادی میان دانشگاه ها و رژیم اسرائیل صورت می گیرد. بسیاری از دانشجویان آمریکایی خواهان پایان حمایت آمریکا به خصوص حمایت نظامی از اسرائیل در این جنگ هستند.

با فرید مرجایی، تحلیل گر مسائل آمریکا و مقیم این کشور درباره معنای این تظاهرات برای ساختار سیاسی ایالات متحده و چگونگی این تغییر در جامعه این کشور به خصوص نسل جوان گفت و گو کردیم:

 

براساس آخرین نظرسنجی های انجام گرفته در ایالات متحده، ما شاهد تفاوت نگاه نسل جوان به مسأله فلسطین هستیم. «مؤسسه افکارسنجی PEW، در آخرین نظرسنجی خود در این زمینه که در آوریل ۲۰۲۴ منتشر شد، اعلام کرده است که جوانان زیر ۳۰ سال در آمریکا با مردم فلسطین همدلی بیشتری دارند. یک‌سوم افراد در این بازه سنی گفته‌اند که با مردم فلسطین احساس همدلی می‌کنند، درحالی‌که ۱۴ درصد خود را همدل با اسرائیلی‌ها معرفی کرده‌اند. این نسبت در آمریکایی‌های مسن برعکس است و ۴۷ درصد خود را همدل با اسرائیل و تنها 9 درصد خود را همدل با فلسطین معرفی می‌کنند. جوانان آمریکایی نسبت به گذشته احساس مثبت‌تری نسبت مردم فلسطین دارند. » فکر می کنید این تفاوت دیدگاه نسبت به مسئله فلسطین به خصوص فاصله گرفتن از تبرئه سازی تمام و کمال اسرائیل ریشه در چه تحولاتی دارد؟


 به طور کلی نسل جدید یا نسل جوان، یا درباره  موضوعات اجتماعی تعصب ندارد و یا این تعصب از نسل های قبل و افراد مسن تر کمتر است. ارقام ذکر شده در نظرسنجی که شما به آن اشاره کردید مهم هستند، اما باید ارقام و نظرسنجی را در بستر جامعه آمریکا و مناسبات اجتماعی هم قرار داد و ابعاد دیگر را هم در نظر داشت.

در انتخابات 2016 که برنی سندرز به عنوان یک سوسیالیست کاندید ریاست جمهوری بود، نظرسنجی ها نشان می دادند که همین جوانان نسبت به واژه «سوسیالیست» آن حساسیت سابق را ندارند و این کلمه برای آنها یک تابو نیست. این در حالی بود که  در جامعه آمریکا در 8 و 9 دهه اخیر واژه سوسیالیست یک تابو بوده است.

باید بگویم که مسأله فلسطین با همه مسائل دیگر در آمریکا کاملا فرق دارد. یعنی مسأله اسرائیل و انتقاد از اسرائیل در برابر آن،  برای جامعه امریکا یک خط قرمز است. به طور کلی سیستم قدرت در یک جامعه بر آن است تا شهروندی بسازد که با پارادایم غالب همخوانی داشته باشد. آمریکا مانند سایر کشورها نیست و این موضوع برای مناسبات داخلی جامعه آمریکا مهم است که منحصر به فرد و متفاوت است. از نظر سیاست داخلی اختلاف های طبقاتی رو به افزایش هستند، در سیاست خارجی آمریکا در دنیا جایگاه به خصوص دارد و خود را رئیس و صاحب دنیا می داند،  با جنگ ها و مداخله های نظامی و سیاست سلطه یک شرایط خاصی ایجاد می شود که این سیاست های ناهنجار، برای شهروند باید  به صورت ایدئولوژیک نرمالیزه و توجیه شود.

حالا نکته اصلی این است که دانشجویانی که بین 20 تا 30 سال هستند، جوان هستند، وارد بازار کار نشده اند و سیستم قدرت از نظر فاز زمانی فرصت و زمان کافی نداشته تا از آنها شهروندان مطیع و ایدئولوژیک بسازد. همانطور که نظرسنجی های مورد اشاره شما نشان می دهند نظرات افراد مسن نسبت به مسائل اجتماعی و اسرائیل و فلسطین متفاوت است چرا که بر روی آنها کار شده و نگاه ایدئولوژیک حاکم در آنها بیستر شکل گرفته است. از طرف دیگر، این جنبش دانشجویی، سوالاتی را نسبت به سپهر غالب برای شهروندان مطرح کرده است.

 

اینجا دو عامل به نظرم تاثیرگذار را جداگانه مطرح می کنم: فکر می کنید مهاجرپذیری ایالات متحده و افزایش حضور مسلمانان در این کشور به خصوص آنهایی که از کودکی در امریکا بزرگ شده و به بخشی از جمعیت رأی دهنده و جریان ساز این کشور تبدیل شده اند چه تاثیری در تفاوت دیدگاه های جوانان و افکار عمومی داشته است؟

در آمریکا مهاجرپذیری از جنوب جهانی و کشورهای مسلمان موثر بوده است. در دهه های گذشته در ازای هر یک سفیدپوست مهاجر آمریکایی، پنچ الی شیش مهاجر از جنوب جهان می آمد. الان حتی این تناسب بیشتر هم شده و ممکن است در ازای هر یک سفیدپوست آمریکایی ده نفر از جنوب جهانی آمده باشند. قطعا ترکیب جمعیتی آمریکا در حال تغییر است و این حقیقت خودش را در این نوع مسائل در سطح جامعه مدنی نشان می دهد. همزمان باید در نظر داشت که همواره یک اقلیت می تواند پارادایم سابق را با قدرتی که در جامعه دارد استمرار ببخشد. در حقیقت این جنبه نژادپرستی سفیدپوستان که پیرامون دونالد ترامپ دیده می شود عکس العملی است به همین تغییر ترکیب جمعیتی آمریکا.

این را هم باید در نظر داشت که این رفتار در نسل دوم مهاجران یکسان نیست و متنوع است و خیلی مواقع برای اینکه از نظر حرفه و کار موفق باشند و رشد کنند کاسه داغ تر از آش هم هستند؛ مانند همین کاندیدای حزب جمهوری خواه خانم «نیکی هیلی» که هندی تبار است و نظرات خیلی راست گرایانه ای دارد. در حقیقت رئیس دانشگاه کلمبیا خانم «شفیق» که عرب تبار است، نیروی پلیس را به داخل دانشگاه دعوت کرد. این اقدام او اعتراض های زیادی را در داخل دانشگاه و در میان دانشجویان و هیات علمی ایجاد کرد.

به طور کلی می توان گفت که مهاجران و تحول ترکیب جمعیتی از کشورهای مسلمان در آمریکا، بسیار موثر بوده و تغییراتی را در جامعه مدنی ایجاد و تغییراتی را هم به این جامعه تحمیل می کند.

 

 مسأله دوم، بروز و ظهور قدرتمند شبکه های مجازی و توسعه فناوری و در کنار آن قدرت گرفتن رسانه هایی چون الجزیره است که امپراطوری رسانه های غربی در روایت سازی را زیر سوال برده و به چالش کشیده اند. امروز جوانی که در واشنگتن یا حتی دورترین ایالت های امریکا نشسته با یک کلیک آنچه در غزه می گذرد را بی واسطه و مستقیم می بیند. این چه تأثیری بر روی تغییر نگرش ها و به چالش کشیده شدن روایت رسمی سیاستمداران از آنچه در میدان می گذرد دارد؟

ظهور شبکه های مجازی و شبکه های اجتماعی بسیار موثر بوده، به خصوص که جوانان خیلی بیش از دیگران از شبکه های مجازی استفاده می کنند. شبکه های اجتماعی می توانند بالقوه یک بدیل در مقابل رسانه های مستقر و امپراطوری رسانه ای باشند. باید در نظر داشته باشیم که مطالب در این شبکه ها بسیار متنوع، متفرق و پراکنده هستند. زمانی که همبستگی با فلسطینی ها شکل می گیرد اتفاق مهمی است و شیفت پارادایمی مهمی محسوب می شود.

اما یک زمینه ای را هم باید در نظر داشت و آن این است که از 7 اکتبر به بعد رسانه های مستقر غربی بسیار حساب شده و استراتژیک در حمایت از اسرائیل عمل کردند.  پروپاگاندا رسانه ها بر روی چند پایه استوار بود : 1. هفت اکتبر آغاز مشکلات فلسطین و اسرائیل بوده است؛ گویا تاریخ اشغال سرزمین و آواره ها وجود نداشته است. 2. حماس تروریست است، افرادی را گروگان گرفته است و  باید از بین برود. 3. اسرائیل حق دفاع از خود دارد. 4. اتهام های ضد یهودی بودن و یهودی ستیزی موضوع اصلی بود که فضا را پر می کرد. 5. این یک جنگ در غزه است و متأسفانه در جنگ همه صدمه می بینند و مثل همه جنگ های دنیا ما فقط نظاره گر پاسیو نسبت به عوارض این جنگ دلخراش هستیم.

 در حقیقت آنچه در غزه رخ می دهد جنگ نیست، چرا که حماس که نیروی هوایی ، دریایی، ارتش مرکزی، سیستم رادار، تجهیزات تکنولوژی نظامی و نیروی مسلح رسمی ندارد. در واژه «جنگ» یک دوگانه برابر وجود دارد، که می گوید از آنچه رخ می دهد متأسف هستیم، اما خب جنگ است. در حقیقت، این یک جنگ دو طرفه نیست، بلکه یک طرف مرتکب جنایت علیه بشریت می شود، و طرف دیگر، قربانی نسل کشی است. در نتیجه، نقش آمریکا و حمایت های مستقیم آمریکا در این نسل کشی کمرنگ می شود. این سیاست در  پنجره زمانی که اسرائیل قرار است جنایت هایی انجام داده و فلسطین را با خاک یکسان کند، افکار عمومی منحرف شده و معطوف به پروپاگاندا چندگانه ای که ذکر کردم می شود.  

شبکه الجزیره و شبکه های مجازی با انتشار ویدئوها و خبرها و عکس های تکان دهنده از بچه هایی که پاهای خود را از دست داده اند یا آنها که صورت ها و بدن شان سوخته این انحصار امپراطوری رسانه ای را شکسته اند و روایت از دست سیستم قدرت تا حدودی خارج شده است.

نکته اصلی در رسانه ها و فضای رسانه ای و مطبوعاتی، بحث یهودی ستیزی بود. تقریبا هر زمان مسأله غزه و جریان اسرائیل پیش می آید همراه آن یک بحث یهودی ستیزی هم در این فضا عنوان می شود. به عنوان مثال زمانی که کمیته کنگره روسای دانشگاه های هاروارد ، پنسیلوانیا و ام آی تی و کلمبیا را که خواست به آنها حمله کرد که در دانشگاه های شما در سایه تظاهرات در واقع یهودی ستیزی در جریان است. حتی برخی از رسانه های زرد مانند نیویورک پست یا دیلی نیوز یک ماه پس از 7 اکتبر تصویر دانشجویان دانشگاه هاروارد را به عنوان حامیان تروریست منتشر می کردند که این اقدام یک تهدید جانی این افراد محسوب می شود .

 

  اخیرا یکی از ستون نویس های نیویورک تایمز در مطلبی با عنوان شبح ویتنامی دیگر بر سر آمریکا نوشته که به نظر می‌رسد تظاهرات ضد جنگ ویتنام در سال ۱۹۶۸ بار دیگر در آمریکا در حال تکرار شدن است. آیا شباهتی میان اعتراض های ضد جنگ غزه در این روزها و این تظاهرات در سال 1968 می بینید؟

همانطور که بسیاری گفته اند این اعتراض ها شباهت های بسیاری با تظاهرات ضد جنگ ویتنام دارد.  این سطح وسیع از تظاهرات دانشجویی از زمان جنگ ویتنام تاکنون بی سابقه بوده و همه را شوکه کرده است، اما تفاوت هایی هم وجود دارد. آمریکا در جنگ ویتنام کشته های بسیاری به شکل مستقیم می داد و بسیاری از جوانان اگر در دانشگاه نبودند، برای فرار از جنگ به کانادا مهاجرت می کردند. اما اعتراض های دانشجویی کنونی منحصر به فرد است و با زمان جنگ ویتنام فرق دارد. این اعتراض ها  آستانه جدید  و در این دیوار عظیم یک ترک ایجاد کرده است. تنها موضوعی که در آمریکا خط قرمز است انتقاد از اسرائیل است و این تظاهرات دانشجویی اکنون این روایت را متحول کرده است.

در فاز اول اقدام ها، دانشجویان و جوانان معترض با شجاعت در مقابل اتهام های یهودی ستیزی و حمایت از تروریسم مقاومت کردند . آنها حتی تهدید می شدند که از آنها عکس گرفته می شود تا به آنها کار داده نشود اما اکنون دیگر نمی توان به آنها این اتهام را بست.

 نکته دیگر این است که در شرایط معمول افراد یا دانشجوها به صورت فردی، پراکنده و متفرق به مواضع انسانی ضدجنگ می رسند، اما این تظاهرات نشان می دهد که یک سازماندهی و تشکیلات دانشجویی به عنوان استخوان بندی این اقدام را شروع کرده و سپس از بقیه دعوت کرده که شرکت کنند. بدون یک تشکیلات مشخص،  مواضع انسانی درونی افراد نماد جمعی پیدا نمی کند . پیام مطالبه های دانشجویان هم مشخص و متمایز و روشن است: آتش بس در غزه، و اینکه دانشگاه در کمپانی هایی که سلاح به اسرائیل می فرستند سرمایه گذاری نکند. بیشتر اعتراض های دانشجویی متمرکز بر نقض قوانین بین المللی از طرف اسرائیل و محکوم کردن جنایت هایی چون نسل کشی است که در حال حاضر انجام می شود.

 

ما از این جنس اعتراض ها در ایالات متحده زیاد دیده ایم: جنبش‌های اعتراضی نظیر اشغال وال‌استریت، زندگی سیاه‌پوستان مهم است، پارک‌لند، جنبش کارگری و کمپین کنترل اسلحه دانشجویان و... . اساسا تأثیر این اعتراض ها با دامنه های وسعت متفاوت بر تصمیم سازی و تصمیم گیری در ساختار سیاسی ایالات متحده دارد؟

در این مقطع مشکل بتوان پیش بینی کرد که تأثیری در سیاست رسمی خواهد داشت یا نه. باید دید که این تظاهرات دانشجویی چه بخشی از جامعه را می تواند با خود همراه کند. از سوی دیگر باید در نظر داشت که حدود دو هفته دیگر ترم دانشگاه ها تمام می شود و دوره تابستان آغاز می شود، اما دانشجویان وعده ادامه اعتراض ها را داده اند. از سوی دیگر کنگره حزب دموکرات هم در تابستان خواهد بود و جوانان می گویند که به این مکان هم برای تظاهرات می روند. این یادآور 1968 است که در کنگره حزب دموکرات در شیکاگو تظاهرات وسیع ضد جنگ ویتنام صورت گرفت که به یک نقطه عطف تبدیل شد.

 

یکی از مباحثی که در افکار عمومی بسیار مورد توجه قرار گرفته میزان برخورد نیروهای پلیس با معترضان است. اساسا براساس چه پروسه و ساختاری پلیس وارد برخورد با دانشجویان بخصوص در محوطه دانشگاه می شود؟

مقام های دانشگاه می گویند که کمپ یا اردو زدن در محوطه داخل دانشگاه غیرقانونی است ولی عرف بر این است که مقام های دانشگاه با دانشجوهای تظاهر کننده مذاکره کنند و به توافق برسند. یک مسأله دیگر که نانوشته است، این است که روسای دانشگاه ها ترجیح می دهند از اساس از تظاهرات خبری نباشد؛ چرا که میلیاردرهایی که به دانشگاه ها پول می دهند یهودی تبار و حامی اسرائیل هستند و  برای جمع شدن این تظاهرات فشار می آورند.

در حال حاضر دعوت از پلیس ضدشورش که رفتار آنها با خشونت توام است و دستگیری دانشجویان و اساتید،  نارضایتی و ناهنجاری ایجاد کرده است. نکته مهم دیگر این است که بسیاری از دانشجویان و اساتید معترض یهودی هستند. بنابراین این اتهام یهودی ستیزی که از طرف کنگره و کاخ سفید مطرح می شود بی معنا است.

 

 فکر می کنید این اعتراض ها از این پتانسیل برخوردار هستند که دولت جو بایدن را برای تشدید فشار بر نتانیاهو برای برقراری آتش بس تحت فشار قرار دهند؟

ممکن است دولت بایدن به نتانیاهو برای آتش بس فشار وارد کند، اما  این تظاهرات دانشجویان را باید در کنار عوامل دیگر مانند افکار عمومی جهان و نارضایتی برخی از دولت ها از اتفاق های جاری و اقدام آفریقای جنوبی در دیوان بین المللی دادگستری تعریف کرد. نباید فراموش کرد که نهادهای آمریکا مانند کنگره تحت سیطره لابی اسرائیل هستند(به عنوان مثال، بسیاری از دموکرات های کنگره با جمهوری خواهان همراه شدند که لایحه برجام از طرف پرزیدنت اوباما در کنگره تصویب نشود).

 دموکرات ها می گویند که علیرغم مشکلات غزه و ناراحتی ها، جو بایدن تنها آلترناتیو مقابل ترامپ است و شما باید از بایدن حمایت کنید. باید توجه داشت که تبلیغات سیستم بسیار قوی است. به عنوان نمونه حتی برنی سندرز هم فریب این پروپاگاندا را خورده بود. در یک ماه اول پس از هفت اکتبر برنی سندرز با ـتش بس به دلیل آنکه آن را به معنای مذاکره با حماس می دانست، مخالف بود. برخی از  جوانان حزب دموکرات به نشانه اعتراض دفتر او در واشنگتن را اشغال کردند و برخی از آنها هم بازداشت شدند. موضع برنی سندرز چندی بعد تغییر زیادی کرده و منتقد شدید سیاست جنگی اسرائیل شده است.    

دیگر خبرها

  • فرید مرجایی، تحلیل گر مسائل آمریکا و مقیم این کشور: جنبش دانشجویی سپهر غالب بر فضای سیاسی آمریکا را به چالش کشید/ شبکه های اجتماعی امپراطوری رسانه ای را زیر سوال بردند/ تظاهرات دانشجویی خط قرمز انتقاد از اسرائیل را شکسته است
  • امامت سیاسی، تکلیف ذاتی ائمه اطهار (ع) بوده است
  • تظاهرات دانشگاهی، مهم‌ترین عنصر تحلیل قدرت آمریکا
  • تقدیر از کارگران نمونه خرمشهر
  • گزیده خطبه های ائمه جمعه کهگیلویه و بویراحمد
  • محمد مهاجری: آقای نصیری! انتقادهایتان روی چشم؛ اما شاهزاده شویی چرا؟
  • دشمن در جنگ اقتصادی با مقاومت مردم نتوانسته کاری از پیش ببرد
  • واکنش ائمه جمعه به برخورد مقامات غربی با تجمع دانشجویان
  • کشور در حوزه اقتصاد نیاز به وعده صادق دارد
  • سیزدهمین کاروان فرهنگی ورزشی جاده ولایت میهمان خوزستانی‌ها